Nenad Jović postao član Dvorane slavnih Srpskog triatlona

Šef stručnog štaba i osnivač PK Sparta Nenad Jović, postao je član Dvorane slavnih Srpskog triatlona! Na svečanosti održanoj 22. decembra 2022. u prostorijama DELTA HOUSE, na adresi Vladimira Popovića 8a, Novi Beograd u organizaciji Srpske triatlonske unije, Joviću je dodeljena ova prestižna nagradna za postignute izvanredne rezultate i nemerljiv doprinos razvoju triatlona u Srbiji.

Nenad Jović sa priznanjem Dvorana slavnih Srpskog triatlona

Nenad Jović sa priznanjem Dvorana slavnih Srpskog triatlona

Priznanje Dvorana slavnih Srpskog triatlona - Nenad Jović

Priznanje Dvorana slavnih Srpskog triatlona – Nenad Jović

Nenad Jović, rođeni Pančevac, izuzetna je i retka pojava ne samo u srpskom sportu. Nenad je rođen 1970 godine. Počeo je da pliva tek sa jedanaest godina, što je relativno kasno za ostvarivanje vrhunskih rezultata. Međutim, talentovanom dečaku je sve išlo lakše od ostalih vršnjaka koji su maštali o plivanju poput svojih plivačkih idola. Usledili su rekordi, medalje, uspeh… U periodu od 1980. do 1993. godine aktivno se bavio plivanjem u Plivačkom klubu Dinamo iz Pančeva i nastupao na nacionalnim i međunarodnim takmičenjima. U navedenom periodu bio je rekorder Vojvodine i Srbije u disciplinama 200 i 400 m mešovito, kao i 200 m leđnim stilom.

Nenad je prvi tekst o triatlonu pročitao još 1984. godine. Imajući u vidu da je njegov talenat za atletiku detektovan od strane stručnjaka u njegovoj ranoj mladosti, da je voleo da trči i da je bio vanserijski plivač, nije mnogo oklevao kada je saznao da se 1993. godine održava Prvenstvo Jugoslavije u olimpijskom triatlonu na Adi Ciganliji. Na toj trci, sa vrlo skromnim biciklističkim i atletskim treningom, Nenad je zauzeo 5. mesto sa vremenom od 2 sata i 25 minuta. Nastup na ovoj trci ohrabrio je Nenada i presudno uticao na odluku da se ozbiljno posveti ovoj sportskoj disciplini.

Bio je uvršten u nacionalni tim koji je trebalo da nastupi na Svetskom prvenstvu u Mančesteru, na koje nažalost nisu otišli zbog tada aktuelnih sankcija i odbijenog zahteva za izdavanje vize. U periodu koji sledi, Nenad je dominirao, inspirišući jednako one koji su se takmičili rame uz rame sa njim, kao i generacije budućih triatlonaca.

Tokom 1994., 1995. i 1996. godine pobedio je na svih 17 triatlon trka koje su organizovane u našoj zemlji. Sa rezultatom 1:58:27 postao je naš prvi triatlonac koji je trku olimpijskog triatlona završio za manje od 2 sata.

I pored skromnih uslova za trening, uspešno je nastupao, kao naš prvi takmičar u elitnoj kategoriji, na Svetskim prvenstvima triatlona na Novom Zelandu 1994. godine, u Meksiku 1995. godine, kao i na Evropskom prvenstvu u Madjarskoj 1996. Godine. U periodu kada je internet bio u začetku, a informacije teško dostupne, nesebično je delio svoje iskustvo sa svima koji su bili zainteresovani.

Osvajač je više medalja na Prvenstvima Balkana i učesnik na brojnim međunarodnim trkama. Sa grupom entuzijasta iz Pančeva, 1994. godine osnovao je prvi triatlon klub u zemlji, Triatlon klub Tamiš. Zajedno sa tada aktivnim pančevačkim triatloncima postavio je temelje i bio jedan od osnovnih stubova razvoja kluba koji je tokom prethodnih decenija ostvarivao i dalje ostvaruje zapažene rezultate. Triatlon kluba, koji je danas, 28 godina kasnije, osvojio priznanje za najuspešniji klub u Kupu Srpskog Triatlona za 2022. godinu. Priznanje za klub ali i potvrda značaja Nenadovog bezrezervnog truda i posvećenosti triatlonu. Nenad 1998. godine prelazi u RTK Milicionar sa kojim osvaja 6. mesto na Evropskom klupskom prvenstvu u Mađarskoj 1999 godine.

Nažalost, nakon operativnog zahvata na štitnoj žlezdi u januaru 2001. godine morao je da se povuče iz aktivnog bavljenja takmičarskim sportom.

No, kao pravi sportista Nenad se nije predao, već je svoju stvaralačku energiju, ogromno iskustvo i znanje posvetio generacijama koje dolaze, kroz dalje stručno usavršavanje i rad sa mladima. Pored rada u Plivačkom Klubu Dinamo, bio je član stručnog saveta Plivačkog saveza Srbije, selektor nacionalne selekcije za daljinsko i maratonsko plivanje u kadetskoj, juniorskoj i seniorskoj kategoriji. Nenad danas radi kao prvi trener i šef stručnog štaba u Plivačkom Klubu Sparta. Plivači i plivačice koje je trenirao, bili su rekorderi, u samom vrhu na nacionalnim i međunarodnim takmičenjima. Najuspešniji takmičar sa kojim je sarađivao je Nađa Higl, svetska prvakinja u disciplini 200 m Prsno (u Rimu 2009. godine), koju je trenirao od 1999. do 2007. godine.

Nemeriljiv uticaj koji je imao na razvoj i afirmaciju triatlon sporta kod nas, ubedljivo govore o tome da je njegovo mesto u Dvorani slavnih Srpskog triatlona više nego zasluženo. Nenad nas je motivisao, učio sportskim lekcijama, i što je još važnije onim ljudskim. Srpski traitlon je ponosan na činjenicu da su ga gradili ljudi takvog kova, da su pokazali put kojim treba ići i da ga i dalje pokazuju.

Nenad Jović dobija priznanje Dvorana slavnih srpskog triatlona

Nenad Jović dobija priznanje Dvorana slavnih srpskog triatlona od predsednice triatlon Unije Srbije Marije Desivojević Cvetković

Nenad Jović sa začetnicima triatlona u Srbji

Nenad Jović sa začetnicima triatlona u Srbji

Sa leva: Nikola Vincer, Vladimir Savić, Nenad Jović, Srđan Stojkov i Marjan Lukić

Sa leva: Nikola Vincer, Vladimir Savić, Nenad Jović, Srđan Stojkov i Marjan Lukić